29.8.06

Dårligt socialt miljø på Sosu-skolerne

Ugebrevet A4 skrev i går om en stor undersøgelse som Dansk Center for Undervisningsmiljø har lavet. Den viser at den største grund til det store frafald på Erhversuddannelserne og Social- og Sundhedsuddannelserne, er dårligt socialt miljø og mobning.

De nye tal viser, at især Sosu-uddannelserne lider under en udbredt moppekultur, der især rammer de 2 sprogede elever. Helt op til hver fjerde af dem der har forladt uddannelsen er blevet moppet. Ole Juhl fra Dansk Center for Undervisningsmiljø finder omfanger særledes alarmerende:


»Det er alt, alt for højt. Uanset om der er tale om tosprogede elever eller ej, så er det helt uacceptabelt. Man kan aldrig helt undgå, at nogen vil føle sig mobbet, men vi har den erfaring, at alarmklokkerne skal begynde at ringe hvis bare fem procent af eleverne har den følelse. Derfor er dette tal alarmerende højt


At alarmklokkerne ikke har ringet før, kan skyldes at ledelsen ikke har været bevidste om problemerne. I hvert fald udtaler skoleleder fra skolen i København Inge Magrethe Jensen at "hun slet ikke kan genkende billedet".

Her på Bloggen opfordres alle til at give deres mening om skolemiljøerne og mobning tilkende, ved at poste kommentater, så vi medvirker til at åbne debatten

Hele indlægget fra A4 kan læses her og hele rapporten er tilgængelig her

24.8.06

Ikke så Fagligt...og så alligevel

Jeg var, i går, til et informationsmøde og Wikipedia og Wikis i organisationer arrangeret af Social Square. Til dem der ikke ved det, er Wikipedia et leksikon på nettet, som skrives af brugerne. Der er idag mere end 2 mio artikler i den engelske version og mere end 40.000 personer har deltaget i tilblivelsen ved at skrive artikler eller rette artikler til. Ved mødet præsenterede Niels Pedersen og Anders Due deres speciale om Wikipedia i forhold til troværdigheden af det materiale der ligger der. Deres pointe var at Wikipedia var stort set ligeså fejlfri som de trykte encyklopædier, at de var langt mere encyklopædiske end de trykte og endeligt at afsenderforholdet går fra at være partikulært som i de trykte til at være universelt. Den anden drejede sig om videndelingsværktøjet Wikis brug i organisationer, hvor Trine-Maria Kristensen kom med eksempler hvordan forskellige organisationer og arrangementer har draget nytte af Wikis.

Hvad kan man bruge dette til på Sosuområdet vil en hver nok tænke - uden at bruge masser af plads på at redegøre for hvorfor jeg mener, at både Wikis og Wikipedia kan bruges af studerende, lærerere, ledere, kantinemedarbejdere, bibliotekarer og sekretærer. Synes jeg, at I skulle checke Wikipedia (Dansk ver. / Engelsk ver.), for at undersøge om de emner i arbejder med er godt repræsenteret eller om I bliver klogere, end I var, før I slog det op. Håber I vil dele jeres oplevelser her (under kommentarer)

21.8.06

Kom i gang !!

Sundhedsstyrelsen har været alternative i forsøget på, at gøre opmærksom på at børn og unge skal have pulsen op, min. 60 minutter om dagen. På kampagnesiden Get Moving har de udskrevet en konkurrence, hvor det gælder om at lave et kort videoklip (max. 20 sek.), der beskriver hvordan man kan opnå at få pulsen i vejret. Der er mange sjove forslag, lige fra headbanging til Rappelling. Det bedste klip bliver vist på TV-2 og vinderen får et gavekort på 2000,-.

Jeg vil derfor opfordre alle til at deltage, evt. kunne man måske bruge det i undervisningen. Udstyr er ikke nødvendigt, har man en mobiltelefon med Cam er det rigeligt

Jeg blev opmærksom på denne spøjse kampagne ved at læse: Hovedet på Bloggen

18.8.06

Forstå Sprog du ikke forstår ??!!

SøgemaskinenAltaVista har lavet Babelfish, som er et ganske smart værktøj hvis man vil finder spændende hjemmesider på sprog man ikke forstår. Desværre, er den ikke, på nuværende tidspunkt, i stand til at oversætte til dansk, men vi kan jo håbe det kommer med tiden. Programmet kan også bruges til andet end hjemmesider - man skal bare selv taste det man vil have oversat.

Her er en forsmag:

玩得高兴 betyder hav en god dag på kinesisk

10.8.06

Elevinitiativ på nettet

Sosu-Assistenselev Klaus Alexander Seistrup har oprettet et fagligt forum og kommunikationsnetværk for social- og sundhedsassistenter i Danmark, ved navn Sosu-ass. På nuværende tidspunkt er der 22 deltagere.

Indtil videre indholder det dog kun meget lidt faglig information, men jeg synes det er en god ide at man kan udveksle information, oplevelser og erfaringer på tværs af hold og skoler. Så hermed har jeg givet opfordringen videre og håber at alle lærere og elever vil gøre det samme. Se forummet her

3.8.06

Sladder

EkstraBladet bringer i dag en meget spændende artikel om sladder på arbejdspladsen. Den er baseret på en undersøgelse som Du&Jobbet har lavet. Det viser sig at der bliver sladret på 99 ud af 100 virksomheder. Favoritemnet at sladre om er kollegaernes manglende arbejdsindsats, skaprt efterfulgt af snakken om inkompetente chefer. Noget overraskende for mig kommer sladder om arbejdsflirt først ind på 9. pladsen. Listen kan ses her. Imens kan vi tænkte over om sladder er ligeså udbredt på denne side af sundet og om vores favorit sladderemne er på den svenske liste. Ifølge troværdige kilder sladres der ikke meget om flirterier på Sosu i Brøndby - wonder why :-)

2.8.06

Plaster til Alzheimers patienter

Forskere fra Karolinska Instituttet har udviklet et plaster til alzheimers patienter, som kan bruges alternativ til orale medikamenter. Det hævdes at virkningen måske endnu er en smule bedre ved brug af plastret. Samtidig understreges det klart at ikke er i stand til at kurere sygdommen ligesom den eksisterende medicin, da det aktive stof i begge tilfælde er Exelon, der kan nedsætte hastigheden af nedbrydelsen af de kemiske stoffer der gør det muligt for nervesystemet i hjernen at kommunikere. Dr. Bengt Winblad siger at plastret er et godt supplement i behandlingen af sygdommen ikke alene for patentienten men også for Hjælperen/assistenten. Hvis du vil læse hele nyhedsartiklen (på engelsk) tryk her.